Najbolji izleti iz Splita sa Sea Ray motornjakom

Sea Ray je motornjak poznat po svojoj visokoj kvaliteti. Savršen je za one koje žele brzo doći do svoje destinacije i izbjeći gužve i maksimalno uživati u prekrasnim lokacijama. Donosimo vam nekoliko prijedloga kamo krenuti sa svojim Sea Ray-om kao i nekoliko najboljih izleta u splitskom arhipelagu

Brač

Jedan od najbližih otoka Splitu je Brač, koji se nalazi na samo 9 nM od Splita. Prosječnom motornom brodu potrebno je otprilike 40 minuta do Brača, trajektu ili jedrilici treba 1 sat, ali s većinom Sea Raya modela treba vam samo 15-20 minuta – njihova prosječna brzina je između 20 i 30 čvorova. Neka od najboljih mjesta na koja biste trebali svratiti na Braču su:

Bol

Plaža Zlatni Rat, pored Bola, jedna je od najljepših plaža u Hrvatskoj. Sitni, glatki šljunak neprestano mijenja oblik plaže zbog vjetrova, valova i morskih struja. Zanimljivo je da iz godine u godinu također “raste”. Što raditi u Zlatnom Ratu? Dobro pitanje! Zlatni Rat najpoznatiji je po vjetrovima te je izuzetno popularna destinacija za wind-surfing i kitesurfing.

Tu su i brojne druge aktivnosti kao što su: odbojka na pijesku, sjajni teniski tereni itd. Dok ste u Zlatnom Ratu, obavezno posjetite drevnu rimsku Vilu Rusticu, skrivenu u borovoj šumi uz plažu.

Zlatni Rat ponosi se i Plavom zastavom, kao potvrdom čistoće mora i plaže.

Pustinja Blaca

Destinacija je idealna za one koji više vole planinarenje. Pustinja Blaca prostire se na 56 hektara. Ime je dobila po nekadašnjem nazivu za domove redovnika-pustinjaka. Pustinja Blaca samostan je s muzejem, ogromnom knjižnicom i zvjezdarnicom s velikim teleskopom! Ako vas zanimaju svemir i planinarenje, svakako vrijedi posjetiti ovo mjesto.

Usidrite se u Popovoj vali i ukoliko je potrebno dodatno osigurajte svoj Sea Ray konopcima za kopno i uputite se uzbrdo. Planinarske cipele ili barem kvalitetnija obuća su topla preporuka, kao i dovoljno tekućine. Uspon traje nekih 45 minuta.

Pučišća

To je relativno mali grad, najpoznatiji po čuvenoj kamenoklesarskoj školi sa stoljetnu tradiciju obrazovanja i  obuke vrhunskih kamenoklesara.

Oko 170 hektara vinograda na više lokacija vlasništvo su poznate vinarije Stina Vina iz Bola. Stijene (Stine) se drobe radi kultivacije vinograda. Ovi vinogradi spadaju u neke od najviših u Dalmaciji, a ponose se i najvećim nagibom (do čak 70%). Možda je zato vino fantastičnog okusa. Boravak na Braču bez kušanja bračkog vina, jednostavno nije potpun.

Ukoliko trebate dodatno napuniti rezervoare s gorivom prije povratka toplo preporučamo Milnu (na zapadnoj strani otoka Brača u dubokoj uvali), Sumartin (na istočnoj strani) ili čak Bol (na južnoj strani). Svaka od ovih benzinskih postaja je bolje opcija od splitske u kojoj obično vlada ogromna gužva.

Šolta

Šolta je tek nešto bliže Splitu od otoka Brača, na udaljenosti od nešto više od 8 nautičkih milja. Zaplovite sa svojim Sea Ray motornjakom i bit ćete tamo za 15 do 20 minuta. Trajektom iz Splita do Rogača vozi se otprilike sat vremena, tako da se Sea Ray zaista isplati!

Maslinica

Mjesto je smješteno na zapadnom dijelu Šolte, Maslinica obiluje kamenitim plažama i prekrasnim borovim šumama. Dvorac iz 18. stoljeća sagradila su braća Marchi, koji su dobili odobrenje za izgradnju kaštela kao sredstva zaštite od gusarskih napada. Danas je to luksuzni mali boutique hotel s bazenom i restoranom te modernom marinom. Zalazak sunca u Maslinici posebno je zadivljujuć zbog krune 7 otočića koji se protežu ispred mjesta.

Marina nudi dnevni prijevoz do 14:00 po cijeni od 50 HRK. Možete se čak i počastiti noćenjem u prekrasnoj marini ili nekoj od luksuznih soba.

Uvala Šešula

Jedna je to od najmirnijih i opuštajućih uvala za odmor od svakodnevnice. Vrlo je popularna među nautičarima jer dovoljno duboko i pruža odličnu zaštitu od gotovo svih vjetrova.

Možete koristiti bove Šišmiš bara ili samo spustiti sidro za lijepog vremena. Preporučujemo sjeveroistočni kraj uvale gdje je dubina 7 m, a dno je muljevito i prekriveno morskom travom.

Plava Laguna

Kad ste već u blizini, preporučamo i posjet čuvenoj obližnjoj Plavoj laguni u uvali Krknjaši na otoku Drvenik Veli. Laguna je od Šešule udaljena samo 4 Nm. Uživajte u Plavoj laguni i tamošnjoj očaravajuće kristalno čistoj vodi, s pješčanim dnom i rajskim izgledom!

Ako Vam se ukaže prilika, obavezno kušajte vino Dobričić na Šolti. Za njega se priča da je Zinfandelov predak. Toplo preporučamo lokalni med, rogač, smokve ili maslinovo ulje.

Rezervoare možete napuniti u Rogaču prije povratka.

Hvar

Hvar je udaljen otprilike 26 nM od Splita. Prosječnim motornom brodu treba sat vremena da stignu na ovaj otok. Vaš Sea Ray motornjak stiže za najviše 45 minuta.

Grad Hvar

Riva u gradu Hvaru je moderno i popularno mjesto za opuštajuću šetnju s prijateljima ili članovima obitelji i ispijanje kave dok uživate u smirujućem pogledu. Krenite u turistički obilazak i istražite povijest i arhitekturu grada ili samo prošetajte gradom – katedrala, samostani, najstarije pučko kazalište… Ako se osjećate posebno avanturistički, uspenjite se na Forticu i divite se pogledu na luku i arhipelag! Za ljubitelje zabave Hvar je jedno od omiljenih destinacija – barovi, noćni klubovi, barovi na plaži – izbor je na Vama. Ne preporučamo noćenje u hvarskoj luci budući da ovdje vladaju velike gužve, vrlo je prometna i bučna.

Paklinski otoci

Arhipelag se nalazi nasuprot grada Hvara i raj je za nautičare. Krije brojne prekrasne uvale, plaže i šarmantne restorane i barove. Uvala Vinogradišće jedno je od najpopularnijih sidrišta s brojnim bovama, prekrasnim zalaskom sunca i odličnim restoranima. Ukoliko Vam je prenapučena možete prenoćiti u obližnjoj ACI marini Palmižana ili nekoj od ostalih uvala (vodite računa o vremenskim uvjetima i prognozi kad birate uvalu).

Stari Grad

Ako ste istinski zaljubljenik u povijest, krenite prema Starom Gradu. To je jedan od najstarijih gradova u Hrvatskoj, a sagradili su ga stari Grci u 4. st. prije Krista. Stari grad je daleko manje napučen i bučan od grada Hvara. Istražite kamene trgove i kuće, Tvrdalj – malu tvrđavu koju je podigla obitelj Hektorović ili čak Starogradsko polje – UNESCO-vo mjesto svjetske baštine s poljoprivrednim granicama izrađenim od suhozida u grčkim vremenima i sačuvano do danas.

Luka je vrlo mirna i tiha u usporedbi s onom u Hvaru pa je savršena lokacija za noćenje. Ako preferirate još veću intimu, preporučamo uvalu Tiha.

Plavac Mali jedno je od najčešćih sorti crnog vina koje se uzgajaju u Hrvatskoj. Često se spominje kao najbolje hrvatsko vino. Mnogi vinski stručnjaci raspravljaju o njegovom podrijetlu, ali uglavnom su jednoglasni kako je okus vrhunski. Preporučamo vinariju Tomić u Jelsi ili Zlatan otok u Svetoj Nedjelji ili neku od brojnih malih, udobnih vinarija diljem otoka.

Punjenje rezervoara možete obaviti u Vrboskoj ili Hvaru.

Vis

Vis je udaljen oko 30 nM od Splita i trajektu je potrebno gotovo 2 i pol sata do Visa. Vaš Sea Ray odvest će Vas tamo za otprilike jedan sat.

Na Visu toliko je toga za otkriti i posjetiti:

Vrlo popularna Modra špilja

Vrlo popularna Modra špilja – zapravo se nalazi na otoku Biševu, tako da će Vam se odluka da krenete svojim Sea Rayom višestruko isplatiti. Najbolje vrijeme za posjet je oko podneva, kada sunčeve zrake padaju pod savršenim kutem za najpotpuniji doživljaj. U špilju ulaze kroz otvor pod morem. Ipak, u srcu sezone preporučamo izbjegavanje tog termina jer gužve znaju biti ogromne. Vaš Sea Ray dovest će vas do Porta na Biševu. Ovdje kupujete ulaznice i čekate red za ukrcaj na male brodice Nautičkog centra Komiža.

Stiniva

Veliki šljunak na plaži Stiniva stvara savršen kontrast s plavim i zelenim nijansama mora te visokim liticama koje je okružuju. U sezoni preporučamo rani dolazak kako biste  izbjegli brojne izletnike.

Zelena špilja

Zelena špilja ima otvor na vrhu špilje, što stvara zelenkaste igre svjetlosti. To je sjajno mjesto za brojne selfije i obiteljske fotografije jer su gužve znatno manje od onih u Modroj špilji, a i plivanje je još uvijek dozvoljeno. Stijene izvan špilje vrlo su popularne za skakanje.

Plaža Srebrena, uvala, plaža i svjetionik Stončica, Plava laguna na otoku Budikovac itd. Popis se samo nastavlja tako da je jedino rješenje povratak na Vis! I to ne samo jednom. 

Ukoliko želite produžiti svoj boravak na Visu preporučamo višku ili komišku luku ili uvalu Stončica. Stončica je dobro zaštićena od svih vjetrova osim bure (jak, neugodan i hladan sjeveroistočni vjetar). Punjenje rezervoara je moguće jedino u Visu.

Vaš Sea Ray upravo je savršen motornjak za đite po ovim otocima. Siguran je, brz, dobro opremljen, pouzdan, iznimnih plovidbenih sposobnosti, i ne zaboravimo, izuzetno elegantan. Samo ga opskrbite svim sitnicama koje su vam potrebne na putu. Na primjer:

  • vodene igračke (pročitajte naše preporuke u jednom od naših prethodnih blogova)
  • ručnici za plažu,
  • krema za sunčanje,
  • voda i nešto hrane.

Zabavite se istražujući neke od najljepših hrvatskih otoka na svom Sea Ray plovilu!

Pošaljite upit za

MOLIMO VAS DA ISPUNITE SLJEDEĆA POLJA